M

Novosti v Dentalnem Centru dr. Čelesnik –
Virus COVID-19 spreminja svet

Spoštovani pacienti,

Zobozdravniške ordinacije so mesto, kjer je koncentracija mikroorganizmov, ki so sestavni del ustne flore, najvišja.
V času dela z našimi vrtečimi inštrumenti in blastom vodnega spreja se iz ustne votline ustvarja oblak aerosola, ki je mešanica sline, krvi in malih delcev odbrušene zobovine. Aerosol se kljub odsesavanju širi v prostor in predstavlja nevaren medij, ki ob neprimerni zaščiti lahko okuži vse prisotne, saj je koncentracija virusa COVID -19 pri okuženih osebah v slini najvišja.
Naše delo nam ne dopušča varne socialne distance. Zobozdravnik, zobna asistentka in pacient se nahajamo v skupnem intimnem prostoru. Vse opisano je razlog, da moramo spremeniti odnos do zobozdravniških posegov, in da se osebje zobozdravniške ordinacije in pacient obnašamo skrajno odgovorno drug do drugega.
V DC Čelesnik smo sprejeli vrsto ukrepov in pripravili ordinacijske prostore na nov režim dela z namenom, da vam zagotovimo največjo možno varnost.

Kakšne spremembe in ukrepe smo uvedli?
Čakalnica

Pred čakalnico na stopnišču se nahaja razkužilo za roke in maske. Pred vrati čakalnice boste našli pokrivala za vaše obuvalo. V čakalnici vas čakajo stoli, ločeni s steklenimi stenami. Odstranili smo vse knjige, časopise, tablici in ostale predmete, ki bi lahko bili potencialni vir okužbe. Ustvarili smo prisilno prezračevanje z ustvarjenim podtlakom. Zrak v čakalnici se dodatno filtrira preko čistilca zraka.

Ordinacije

Ordinacije smo opremili s pohištvom, ki se nahaja za glavo pacienta. S tem se bistveno zmanjša možnost kontaminacije površin z aerosolom. Pohištvo je narejeno iz visoko čistilnega neporoznega Kerrocka, kar omogoča dobro in lahko čiščenje in učinkovito dezinfekcijo površin. Vsi predmeti so iz zgornjih površin pohištva in zobozdravniškega stola odstranjeni, razen tistih, ki jih potrebujemo za poseg na vaših zobeh. V vsaki ordinaciji se nahaja čistilec zraka, ki filtrira zrak in se nahaja pred pacientom.
Med delom v ustih za odsesavanje aerosola uporabljamo že do sedaj znane močne sesalce in dodatno C.S.T. mizico z močnim sesalnim učinkom, ki je položena pod brado v neposredni bližini ustne votline. S tem v največji možni meri lovimo in odstranjujemo pobegli aerosol, ki nastaja v času našega dela. Kadar situacija v ustih dopušča delo z gumasto opno, bomo le to uporabili. Opna izolira zob od ustne votline.
Celotno osebje uporablja poleg že znane zaščitne opreme, zaščitne plašče ter pokrivala za enkratno uporabo.

Čiščenje prostorov

Po končanem delu s pacienti osebje z ustreznimi sredstvi prečisti vse površine v ordinacijskih prostorih. Vsi uporabljeni inštrumenti so očiščeni po posebnem protokolu čiščenja in sterilizacije.
Po končanem ordinacijskem času razkužimo vse ordinacijske prostore z metodo zameglevanja prostorov z Eko raztopino peroksida, ki ima visok baktericidni, virucidni in fungicidni učinek.

Protokol dela s pacienti v DC Čelesnik

Termin

Ob klicu v ordinacijo boste dobili točen datum in uro. Prosili vas bomo, da dan pred prihodom natančno in odgovorno izpolnite vprašanik, ki se nahaja tu (prosim dodaj direktno povezavo na vprašalnik) in ga s pritiskom na gumb pošljete na naš email. V primeru, če izpolnjenega vprašalnika ne bomo prejeli, vas ne bomo mogli sprejeti v obravnavo.

Vstop v čakalnico

Prosimo vas, da pridete v ordinacijo 15 minut pred predvideno uro (ne prej), brez spremstva, in če je le mogoče brez plaščev, torbic, nahrbtnikov in telefona. Če potrebujete spremstvo, prosimo, da vas pospremijo do vhoda v čakalnico. Spremljajoči naj NE vstopa v čakalnico. Ko bomo s terapijo zaključili, bomo telefonsko poklicali vaše spremstvo in ga o tem tudi obvestili.
Na stopnišču boste našli razkužilo za roke in maske. Najprej si razkužite roke in počakajte, da se razkužilo posuši na rokah. Nataknite si masko. Pred vhodom v čakalnico boste našli zaščito za obuvalo. Prosimo vas, da s plastično zaščitno prevleko prekrijete obuvalo in nato vstopite v čakalnico. V čakalnici izberite prosti separe in tam počakajte na eno od asistentk. Asistentka vam bo izmerila telesno temperaturo z brezstičnim IR termometrom. Prejeli boste pastilo Septabene, ki jo boste raztopili v ustih. Predlagali vam bomo hitri test na COVID-19. Test naredimo z odvzemom krvi iz konice prsta. Reagent, ki ga dodamo vaši krvi reagira na prisotnost za COVID-19 specifičnih protiteles IgG in IgM. V 15 minutah je razultat znan. Pozitivna prisotnost IgG pomeni, da ste bili bolani, in da ste že preboleli bolezen. Lahko opravimo predvidene posege. Pozitivna prisotnost IgM pomeni, da ste v aktivni fazi bolezni zato vas NE bomo sprejeli v ordinacijo. Predlagali vam bomo, da opravite test na eni od vstopnih točk, in samoizolacijo dokler ne dobite rezultate testiranja iz vstopne točke. Na posege vas bomo v tem primeru naročili po vaši ozdravitvi oz. negativnem testu, ki ga je potrebno ponoviti po 14 dneh. Test v DC Čelesnik lahko odklonite.

Dolžina termina

Predlagamo , da na enem terminu naredimo, če stanje v vaših ustih to dopušča, VSE kar je potrebno. S tem zmanjšamo število vaših prihodov v rizično okolje (okolje zobozdravniških ordinacij) in strošek povezan s pripravo ordinacije in porabo zaščitne opreme. Na vašo željo lahko dobite za potrebne posege tudi več terminov.

Delo v vaših ustih

V ordinaciji boste najprej izprali usta z 1 % peroksidom. Tekočino boste zadržali v ustih 20 – 30 s in jo izpljunili v pljuvalnik. Po dogovoru z vami, bomo za vas opravili čim več potrebnih storitev z željo, da zmanjšamo število vaših prihodov v prostore zobozdravniške ordinacije.
Odhod iz ordinacije
Po končanem delu v ordinaciji vas bo asistentka pospremila v čakalnico. Vzemite vaše stvari, ki ste jih ob prihodu pustili v separeju. Pred izhodom iz čakalnice si ponovno razkužite roke, počakate da se razkužilo posuši in odidite iz čakalnice. Zunaj snemite najprej masko in nato zaščito za obuvalo. Oboje odvržite v koš, ki je vidno označen. Na stopnišču ponovno razkužite roke.
#staysafe

Bled, 5.5.2020

COVID-19 VPRAŠALNIK

VPRAŠALNIK ZA PREVERJANJE ZDRAVSTVENEGA STANJA PACIENTOV PRED OBRAVNAVO V AMBULANTI* (vsa vprašanja se nanašajo tudi na obdobje preteklih 14 dni):

  Ime in priimek pacienta (obvezno)

  Naslov, kraj, pošta (obvezno)

  Telefon (obvezno)

  Vaš eMail (obvezno)

  Datum (obvezno)

  Prosimo, da natančno preberete vprašanja in jih z vso odgovornostjo izpolnite.

  1. Ali ste v zadnjem času imeli težave z zdravjem?

  DANE

  2. Ali imate povišano telesno temperaturo?

  DANE

  3. Ali vas muči kašelj?

  DANE

  4. Ali težko dihate?

  DANE

  5. Ali imate nahod?

  DANE

  6. Ali imate vnetje oči?

  DANE

  7. Ali imate drisko?

  DANE

  8. Ali ste izgubili okus?

  DANE

  9. Ali ste izgubili vonj?

  DANE

  10. Ali imate naloženo aplikacijo #ostanizdrav ?

  DANE

  11. Ali ste bili cepljeni?

  12. Ali ste preboleli Covid - 19?

  Ali ste v zadnjem obdobju imeli kontakt z osebo, ki je bila ali je obolela za virusom COVID-19 ?

  DANE

  Ali ste bili zadnje 14 dni v karanteni ali v kontaktu z osebo, ki je bila v karanteni?

  DANE

  Ali ste zdravi?

  Ali imate visok krvni tlak?

  Ali imate motnjo v strjevanju krvi?

  Ali imate srčno obolenje?

  Ali dnevno jemljete zdravila?

  Ali iamte kakršno koli alergijo?

  S podpisom potrjujem, da sem vsa vprašanja razumel in nanja odgovoril po resnici.
  Potrjujem, da sem bil seznanjen s protokolom dela v Dentalnem Centru Čelesnik, in da sem lahko postavil vprašanja, vezana na protokol dela, na katera mi je osebje DC Čelesnik razumljivo odgovorilo.
  Vprašalnik je sestavni del medicinske dokumentacije in se uporablja le v medicinske namene.

  Potrjujem resničnost vseh navedb:

  DANE

  SI-4260 Bled | Prešernova cesta 15 | Slovenija

  Telefon: +386 4 574 11 60

  Pokličite
  Kako do nas