Storitve

Diagnostika

Diagnostika

Radioviziografija je tehnološko naprednejša oblika rentgena , kjer je doza žarčenja za zmanjšana v primerjavi s klasičnim rentgenom. Slika se preko zelo občutljivega senzorja prenese v računalnik, kjer jo z različnimi programi obdelujemo.

KaVo OP 3D Pro
Leta 2018 smo zamenjali star rentgenski aparat Planmeca Promax 3D za zmoglivejšega in varnejšega Kavo OP 3D Pro s katerim lahko naredimo panoramsko 2D rentgensko sliko ali CBCT 3D rentgensko sliko. Za katero vrsto slikanja se odločimo je odvisno od potreb v diagnostiki in načrtovanju zdravljenja zob in obzobnih tkiv.

CBCT- conus beam computer tomography
Najnatančnejši diagnostični postopek, ki nam s pomočjo računalniških programov omogoča natančen pregled anatomskih struktur in za ugotavljanje patoloških sprememb na zobeh in okolnih trdih tkivih.

Ustna higiena

Ustna higiena

Vzdrževanje ustne higiene je pomemben dejavnik, ki ohranja trda in mehka tkiva v ustni votlini zdrava. Na tem področju lahko največ storite sami, občasno pa naj stanje ustne higiene preveri za to posebej usposobljeni strokovnjak – ustni higienik. Očistil vam bo trde in mehke zobne obloge ter vas poučil o pravilnem načinu čiščenja zob. Svetoval bo izbiro ustrezne zobne krtačke in ostalih pripomočkov za vzdrževanje ustne higiene. V kolikor potrebujete zobozdravstvene storitve je to predpogoj za uspešno terapijo.

Če boste tako želeli, vas bomo povabili v naš recall system in prevzeli skrb za obveščanje o terminu vašega naslednjega obiska (SMS, e-pošta), ki ga bosta skupaj določila ustni higienik in zobozdravnik.

Plombe

Plombe

Vzroki za nastanek kariesa so številni, med sabo prepleteni dejavniki (npr. prehranjevalne navade, sestava sline itd.). Sodobne teorije o terapiji karioznih lezij narekujejo celosten pristop. Pomemben dejavnik, ki omogoča postavitev pravilne diagnoze in načrtovanje zdravljenja, je določitev bolnikovega tveganja za karies. Torej dolžnost zobozdravnika ni le plombirati pri kliničnem pregledu odkritih karioznih lezij – prav tako pomembno je ugotoviti in odstraniti dejavnike, ki povzročajo karies.
Dolžnost naših zobozdravnikov je slediti novosti pri načinih zdravljenja kariesa, novih plombirnih materialov in tehnik plombiranja. Kariozno lezijo je pomembno odkriti čim prej, zato za odkrivanje zelo majhnih karioznih lezij uporabljamo najnovejši laserski diagnostični aparat. Na ta način dolgoročno ohranjamo vaše zobe zdrave, hkrati pa zmanjšamo vaše stroške za obsežnejše rekonstrukcije zob. Ustrezne plombirne materiale boste izbrali sami, zobozdravnik pa vam bo pomagal z nasveti. V kolikor boste želeli plombiranje v lokalni anesteziji, bo plombiranje neboleče.

Koreninsko zdravljenje

Koreninsko zdravljenje

Endodontija je veda o zdravljenju obolenj zobne pulpe in njih posledic. Zaradi premočnih zunanjih dražljajev ( karies, poškodbe itd), lahko pride do vnetja ali odmrtja zobne pulpe. Če takega stanja ne zdravimo, se vnetje lahko razširi tudi v sosednja tkiva, kar lahko povzroči bolečino in/ali otekline. Pri zdravljenju je potrebno vneto ali odmrlo zobno pulpo odstraniti iz korenin (koreninskih kanalov) in odstraniti bakterije, če se v tem prostoru nahajajo. V naslednji seji (včasih tudi v isti) koreninske kanale polnimo in natančno zatesnimo. Poseg opravimo v lokalni anesteziji, kar v večini primerov zagotavlja neboleče delo. Zdravljenje korenin je zamudno in natančno delo, ki zahteva dodatno, specialistično znanje in uporabo najsodobnejše in drage tehnologije, zato v našem Centru bolezni zobne pulpe zdravi specialist – endodont. Vse to pa nam omogoča, da lahko uspešno ozdravimo preko 90% primerov.

Fiksna protetika

Fiksna protetika

Zob, ki potrebuje protetični nadomestek, lahko rekonstruiramo na več načinov.
V našem centru posebno pozornost namenjamo načinom, ki v polni meri zagotavljajo funkcionalno in estetsko rehabilitacijo zob.

Manjkajoče zobe lahko nadomestimo s klasičnim porcelanskim mostičkom, kjer je potrebno obrusiti najmanj dva zoba ob vrzeli. Manjkajoči zob je kot člen vpet med dve ali več porcelanskih kron, ki se , ko je porcelanski mostiček izdelan pričvrstijo s posebnimi cementi na obrušene zobe.

Kadar pacient želi ohraniti zobe nedotaknjene, mu v vrzel vstavimo implantat, ki nadomesti manjkajočo korenino. V naslednji fazi na njega pritrdimo porcelansko krono.

V DC Čelesnik smo klasično odtiskovanje nadomestili z digitalnim odtiskovanjem.

Kodiran scan zobovja, ki ga neredimo s posebno ustno kamero prenesemo v  zobotehnični laboratorij, v katerem z računalniško vodeno modelacijo zob izdelamo s CNC stružnico. S najsodobnejšo opremo v zobotehničnem laboratoriju izdelamo Cirkon monolitno ogrodje, posamično porcelansko monolitno krono, inlay ali onlay, PEEK bazo za delne in totalne proteze, začasne rešitve itd.

Zobozdravnik vam bo predlagal možne strokovno utemeljene protetične rešitve.

Snemna protetika

Snemna protetika

Kadar status vaših zob ne dopušča več fiksno-protetične rešitve in se ne odločite za implantate lahko manjkajoče zobe nadomestimo z delno ali totalno protezo.
V laboratoriju izdelamo protezo, ki se natančno prilega na anatomske strukture v ustni votlini, in tako zagotavlja najprimernejši položaj zob, ki nadomeščajo manjkajoče zobe. Poseben poudarek namenjamo obliki, barvi in skladnosti zobne vrste, da se le ta ujema z vašo linijo smeha in ostalimi obraznimi linijami.

Zdravljenje obzobnih tkiv

Zdravljenje obzobnih tkiv

Bolezni obzobnih tkiv (dlesni) so v slovenskem prostoru ene najbolj razširjenih, zdravljenju pa se namenja premalo pozornosti. V večini primerov potekajo neboleče in razmeroma počasi, zato je pravočasno odkrivanje bolezni obzobnih tkiv še toliko bolj pomembno. Znano je, da bolezni obzobnih tkiv lahko vplivajo tudi na sistemsko zdravje. V zobozdravstvu pa velja, da je ustrezna predpriprava obzobnih tkiv eden ključnih dejavnikov tudi za dolgoročno uspešno protetično zdravljenje. Zdravljenje začetne bolezni obzobnih tkiv zajema t.i. higiensko fazo, pri bolj napredovalih stanjih pa je včasih potrebno tudi kirurško zdravljenje.

Oralna kirurgija

Oralna kirurgija

Kirurške posege v ustih, ki niso nujno povezani s problematiko zobovja, pač pa tudi s problematiko ustne sluznice, žlez slinavk, težav čeljustničnem sklepu, jezikom, ustnico, opravlja specialist maksilo – facialni kirurg. Posegi kot so odstranjevanje modrostnikov, resekcija korenin, ekscizije sluznice se delajo v lokalni anesteziji. Odvzeto tkivo po potrebi pošljemo na histološki pregled.

Inplantologija

Inplantologija

Izgubljene zobe lahko nadomestimo z zobnimi nadomestki, ki se vstavijo v kost in tako nadomestijo korenino naravnega zoba.
Implantate največkrat predlagamo kadar ne želimo brusiti zob, ki mejijo na vrzel, v primerih skrajšane zobne vrste ali za stabilizacijo totalnih protez.

Hiter tehnološki razvoj implantologije v zadnjem desetletju danes že zagotavlja predvidljivo in visoko uspešnost terapije. Ključnega pomena za uspeh je natančno načrtovanje, zato pri načrtovanju sodelujejo specialisti več strok – protetik, parodontolog ali oralni kirurg. Glede na izvide diagnostičnih preiskav vam bomo predlagali najprimernejšo končno rešitev. Terapija največkrat poteka v dveh delih: v prvi fazi v čeljust vstavimo implantate, po 3 – 6 mesecih , kar je odvisno od tega v kateri čeljusti implantat je, pa na implantate vstavimo protetične nadomestke zob. V nekaterih primerih pa lahko implantate in protetične nadomestke vstavimo že takoj po načrtovani ekstrakciji zob.
Več: www.nobelbiocare.com in www.straumann.com .

POVPRAŠEVANJE

V kolikor se želite naročiti na termin pošljite povpraševanje ali nas pokličite na telefon 04 547 11 60. V najkrajšem možnem času vam bomo z veseljem odgovorili ali je izbran termin prost in potrdili datum in uro obiska.
Pokličite
Kako do nas